pltfrm logo
Terug
News - Leestijd: 3 minuten
Verschillende type ecosystemen: Open vs. Gesloten

Welkom bij de achtste editie van Ecosystem Talks! Deze keer richten we ons op de verschillen tussen open en gesloten ecosystemen. Wat is de betekenis van deze twee type ecosystemen? Wat is het verschil? Welke voordelen biedt elk type ecosysteem? En welke organisaties werken in deze ecosystemen?

‘Open' en 'gesloten' ecosystemen verwijzen naar de manier waarop mensen en organisaties de krachten bundelen voor het bedenken, ontwikkelen en realiseren van innovaties.

Gesloten ecosystemen

Gesloten platformen worden gekenmerkt door een moderator die het ecosysteem of platform beheert en bepaalt wie er tot het platform toetreedt, maar onder welke voorwaarden dit gebeurt. Dit kan zowel binnen het verkopen van producten als het verkopen van diensten.

Apple is een misschien wel het meest bekende voorbeeld van een gesloten ecosysteem. Het bedrijf controleert nauwgezet welke apps in zijn App Store verschijnen, wie Apple hardware kan kopen en gebruiken, en hoe deze apparaten en diensten samenwerken. Deze aanpak zorgt voor een hoge mate van integratie en veiligheid, maar beperkt ook de vrijheid van gebruikers en ontwikkelaars.

PLTFRM hanteert dit model om de kwaliteit en de consistentie van de dienstverlening te kunnen waarborgen naar onze klanten.

Open ecosystemen

Open ecosystemen staan juist iedereen toe zich aan te sluiten tot het platform, waarbij de kwaliteit van de producten of dienstverlening worden beoordeeld door de eindgebruikers.

Denk aan het Airbnb platform dat mensen wereldwijd in staat stelt om hun eigen ruimtes te verhuren, van appartementen tot unieke verblijven. De verhuurder is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de dienstverlening, waarbij gasten beoordelingen en recensies schrijven. Hierdoor ontstaat een zelfregulerend platform waarbij de gebruikers hoge standaarden afdwingen.

PLTFRM organiseert zelf regelmatige innovatiesessies waarin stakeholders uit verschillende domeinen samenkomen om ideeën en best practices uit te wisselen. Deze benadering, die we binnen het DESF2-project toepassen in samenwerking met partners zoals KLM en UWV, helpt ons om de principes van open innovatie verder te ontwikkelen, ook dit valt onder het werken in open ecosystemen.

Conclusie

De keuze voor open of gesloten ecosystemen hangt af van de manier waarop een bedrijf wil opereren. Gesloten ecosystemen, zoals PLTFRM, bieden controle en consistentie, ideaal voor het handhaven van kwaliteitsnormen. Aan de andere kant bieden open ecosystemen, zoals innovatieve kennissessies, een platform voor het delen van ideeën en best practices en te leren van andere organisaties. Elke benadering heeft zijn eigen voordelen die aansluiten bij verschillende bedrijfsmodellen en strategieën.

Bij PLTFRM erkennen we het belang van dergelijke beslissingen (open of gesloten) voor het bevorderen van groei en innovatie. We nodigen je uit om actief deel te nemen aan ons kennisplatform, waar openheid, delen en samenwerking centraal staan. Heb je ideeën of vragen? Neem gerust contact met ons op. We horen graag van je!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.